27 Şubat 2009 Cuma

Zeytinyağı
Tarsus Beyazı(Üzüm)
Yalova (üzüm)
Üzüm Pekmezi
Şeftali
İncir
Nar
Yeşil Soğan
Keçi Boynuzu
Zeytin
Hardal
Kekik Otu
Isırgan Otu
Tahıl Ürünleri(buğday,arpa,nohut,susam,bezelye vb)
Et Tavukları
Küçükbaş(keçi,deke,koyun,koç vb)
Büyükbaş(inek,tosun)

11 yorum:

  1. Pekmezin faydaları

    --------------------------------------------------------------------------------

    Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
    Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

    ÜZÜM PEKMEZİ FAYDALI MADDELERİ

    1-Vücuttaki kanı arttırır

    2-Enerji verir

    3-İştah açar

    4-Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır

    5-Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir

    6-Damar sertliğine iyi gelir

    7-Kan dolaşımını rahatlatır

    YanıtlaSil
  2. KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ FAYDALARI

    1-Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler

    2-Kalbi takviye eder

    3-Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır.

    4-Vücudu güçlendirip dinamize eder

    5-Kansızlığa birebirdir

    6-Dişleri besler Kemikleri güçlendirir

    7-Bağırsakları çalıştırır

    8-Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır

    9-Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir

    10-akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır.

    YanıtlaSil
  3. İNCİRİN FAYDALARI

    Yaş incirin kurutulduğunda bünyesindeki kalsiyum 4.6 kat artıyor.

    Enerji verir

    Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır.

    Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır.

    Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir.

    İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır.

    Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır, pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.

    İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur.

    İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.

    İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

    Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.

    Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.

    Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır. Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler.

    Kuru incir, içerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından zengindir, bu nedenle hücre gelişimini destekler.

    Ayrıca kuru incir, boğaz ağrısı bronşit ve öksürüğe de faydalıdır.
    KÖYÜMÜZDE BULUNMAZ NİYMETLER ÇOKTUR, BU FIRSAT ÇOĞU KİŞİLERİN ELİNE GEÇMİYOR ARKADAŞLAR, ÇOK ŞÜKÜR BU NİYMETMETLER BİZİM ELLERİMİZİN ALTINDA YERKENDE İÇERKENDE ALLAHA ŞÜKÜR ETMELİYİZ BİZE BU NİYMETLERİ VERDİĞİ İÇİN HERKESE SELAMLAR..

    GÖN: YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  4. NARIN FAYDALARI

    • Nar suyu yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde, kalp ağrılarında, basur hastalığının tedavisinde faydalı olmaktadır.
    • Böbrek zafiyetine karşı nar suyu içilmesi yararlıdır.
    • Nar suyunun harareti giderici özelliği bulunmakta, şeker ve kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir.
    • Kalbi kuvvetlendiren nar suyu, karaciğer zafiyetini gidermekte, mide iltihabını ve ağrısını geçirmektedir.
    • Nar ekşisi şeker hastalarına tavsiye edilmektedir.
    • Nar şırasının şekerle hazırlanan şerbetinin idrar söktürücü özelliği vardır.
    • Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
    • Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir. Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır.
    • Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır. Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir. Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir.
    • Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır.

    Mucizevi meyvenin market raflarında satılan suları ise bu faydaları sağlamaktan uzak. Pastörizasyon işlemi ve kutuda bekleme sonucunda meyvenin besin değerinde kayıplar oluşabiliyor. Meyveyi taze olarak yemeli veya taze sıkılmış suyunu içmelidir.

    ĞÖN: YYASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  5. TAZE (YEŞİL) SOĞANIN FAYDALARI

    *Taze soğan,ı her mevsim bulmak mümkün. Son derece faydalı olan soğanı, mutlaka salatalarınızda ve yemeklerin yanında tüketmeniz öneriliyor. Taze soğanın faydalarına gelince ;
    * Beyaz kısmı bol miktarda A vitamini içeriyor.

    * İçerdiği koversil maddesinden dolayı, hem allerjilere, hem de kansere karşı korucu.
    * Esas şifalı kısmı yeşil yapraklarında.
    * İyi bir toksin attırıcı.
    * Ödem söktürücü.Kan şekerini düşürüyor.
    * Yeşil kısımları bol miktarda C vtamini içeriyor.
    * Zayıflamaya yardımcı.
    * Soğuk algınlığına karşı faydalı.
    * Vücut direncini artırıyor

    GÖN:YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  6. ŞEFTALİNİN FAYDALARI

    >Bağırsak kurtlarını öldürür ve Bağırsakları yumuşatır.

    >Kanı zehirlerden temizler.

    >Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.

    >Kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür.

    >Bol miktarda idrar söktürür.

    >Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.

    >Basur şikâyetlerini azaltır.Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.

    >Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

    >Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.

    >Ateşi düşürür.

    >Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

    >Kansere karşı koruyucudur.

    >Kalp krizi riskini azaltır.

    >Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir.

    >Cildi nemlendirir ve canlandırır.

    KULLANIŞI:
    Şeftali taze olarak tüketilmesinin yanında komposto, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilir. Çiçekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir

    ĞÖN:YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  7. Yasin kardeşim sitemize yaptığın bilgilendirme katkılarınızdan dolayı teşekkür eder ve desteklerinizi bekleriz.daha fazla kaynak ve dökümana ihtiyacımız var. site yönetimi

    YanıtlaSil
  8. NOHUTUN FAYDALARI

    Nohudu yemeklerde yemek; büyük gıda verir. Nohut, anne sütünü ve meniyi artırır. Fakat bir miktar yel peyda eder. Nohut'u hususiyle siyah ve kırmızısını kaynatıp suyunu içmek; mesana taşını kırıp sürer. Nohutu madünüs ile birlikte kaynatıp suyunu içmek; lohusa kadınlara iyi gelir. İdrar eder ve temizler.

    Nohut insan cildini temizler. İnsan olan uyuz, temreği'yi tuzlu balgam'ı vesair huşunatı gidermek için; nohutu uyuz köküyle suda kaynatıp adı geçen hastalıklara sürüp yıkamalıdır. Burçak nohut'u, böbreklerde, dalakda ve ciğerde olan tıkanıkları açar ve temizler. Kulak artlarındaki şişleri, haya ve yumurta şişlerini yumuşatır. Eğer nohut ununu bal ile karıştırıp irili ufaklı irinli çıbanlara ve temreğiye vursalar; iyi eder. Nohut, iştihayı artırır. Erlik suyunu çoğaltır. Nohut vücudu semirtip şişirir. Hamur içinde maya gibidir. Gerek kuru iken ve gerek kavrulmuş yani leblebi iken yeseler; balgamlı olan hıldları kaynatıp keser.

    Eğer nohutu sirke içinde tam bir gece ıslatıp aç karına yiyerek ertesi günü geç vakte kadar bir şey yemeseler; solucan ve kurtları öldürür. Siyah nohuttan içseler; karındaki çocuğu düşürür. İstiskaya ve ciğered tıkanıklık olmakla meydana gelen sarılığa fayda eder. Eğer nohudu iki yemek arasında veya yemek içine katıp yeseler; mideden tez iner ve iyi hazm olur.

    Nohud kanı artırır ve vücud derisini kuvvetlendiir. Pişmiş siyah nohut yelleri çıkarır, karnı yumuşatır. Nohut yenirken ve yendikten sonra üstüne su içmemelidir.Zira kuvvetini giderir ve şişirir.

    Eğer yağını vücuda sürseler nohut'un; kaşınmayı giderir. Siyah nohut böbrek taşını kırar. Sidiği idrar temesi, diğer nohut çeşitlerinden daha fazladır. Soğuk hastalıklara, rutubetden olan mafsal ağrılarına gayet faydalıdır.

    ğön:YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  9. birşey deyil abi nedemek ben teşekür ederim abi sizde böyle bize ve köyümüze tanıtma imkanı yaptınız için bütün emekleri ğeçen kardeşlerimizin hepsine teşekür ederim...
    YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  10. ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

    * Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığının kıkırdağıdır. Köpekbalığından elde edilen sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınmaktadır.

    *Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.

    * Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağında bulunan Oleiprine maddesi sayesinde hücreler yenilenir. Kansere karşı hücreler korunur.


    * Zeytinyağı üretimi sırasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle zeytinyağının sağlıklı olan çeşidi Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az ya da hiç rafine edilmemişini kullanmaktır.


    * dokuların yara ya da iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı yararlıdır.


    *Zeytinyağı, sindirim sistemini etkiler ; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi koruyucu bir tabaka ile sararak mide asidini azaltır. Yemek öncesinde ya da sonrasında alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün nüfuz etmesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin neden olduğu sarhoşluğu da azaltır.


    *Gastrit ve ülsere karşı korunmada etkin yardımcıdır. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Isıtılmış olsun veya olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ile ülsere karşı koruma sağlamaktadır.


    *Zeytinyağı safra kesesinde safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu engeller. Sarılığa ve karaciğer sancılarının giderilmesinde etkilidir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve bağırsakları rahatlatacaktır.


    *Sabah kahvaltıdan önce tüketilen 1 ya da 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur şikâyetlerini giderir; sıcak olarak içilir.


    *Anne sütünde de mevcut olan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, hamile ve emziren annelere özellikle yararlıdır.


    *Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hem de beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini geciktirmektedir.



    *Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcıdır.


    *Zeytinyağı; Kötü kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır. (Yüksek LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdur. Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu göstermektedir.)


    *Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yükselttiği iyi bilinmektedir.


    * Kalp dostu ; zeytinyağı hayvansal yağların aksine kandaki kolesterol miktarını ve dolayısı ile kalp krizi riskini azaltır. Kan plateletlerinin toplanmasına engel olarak kan pıhtılaşması riskini de yok eder.



    * Günde bir kaç damla zeytinyağı bebeğin gelişiminde büyük katkı sağlar.


    * İçerdiği E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına yanıt verir. Bu vitaminler kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için faydalıdır.


    * Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.


    * Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrıları için faydalıdır; zeytinyağı tortusu sürülür.


    * Ağızda çalkalandığında, dişlerin beyaz olmasını sağlar, diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.


    * Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.

    ĞÖN:YASİN CANATAR

    YanıtlaSil
  11. KEKİK OTUNU ORMANDA NERELERDE BULABİLİRİZ
    Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir.Güneş ve sıcak istediği için,toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalır.Güneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerden güzel koku yayıldığından,Haziran-Ağustos arası toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup ufalanır.
    KEKİK OTUNUN FAYDALARI
    Kekik içerdiği timol sayesinde antiseptik, güçlendirici ve uyarıcı etkisi vardır.Timol yada kekik kafuru virüs ve bakterileri uzaklaştırır.Kekik suyuyla yapılan banyolar vücudu dinlendirir.
    Kekiğin çiçekli sapı idrar söktürücüdür.Vücuttaki yağları eritir.Bu özelliğinden dolayı vücuttaki suyu atar.Hem kilo vermeye, hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığından dolayı kalbe faydalıdır. Spazm gidericidir. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Adet düzensizliği ve damar sertliğinde 30gr kekik, 1 litre suda haşlanır, her yemekten sonra birer kahve fincanı içilir.
    Kan şekerini düşürür.Kekik-Tarçın.-1 su bardağı suya yarım kahve kaşığı kekik,yarım kahve kaşığı tarçın konur kaynatılır,süzülür. Sabahları aç karnına içilir.
    Salgı bezlerini uyarıp düzenli çalışmasını sağlar. Her türlü karın ağrısını ve gazı gidericidir. İştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı,mide bulantısını teskin edici olarak kullanılır.Bağırsak parazitlerine karşı etkidir.Kaynatılarak suyu balla içilir.
    Düşükleri kolaylaştırır.
    Baş ağrılarına iyi gelir.Geçici olarak tansiyonu düşürür.
    Hafızayı kuvvetlendirir,kalp sancısına iyi gelir. Ödü buruna damlatılırsa da zihni sadeleştirir, hafızayı yeniler. Ciğeri sara hastalığına karşı iyi gelir.
    Sinirsel yüz ağrılarında kullanılır.Kekikotu,papatya ve civan perçemi ,güneşli havada toplanıp bir kuru bitki yastığı hazırlanıp uygulanır.Diğer taraftan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içilir. Eğer krampta varsa kurutulmuş Kurtpençesi yastığı da uygulanır.(Başlangıçta İsveç şurubu kompresi hafif bir rahatlık sağlayabilir.)
    Soğuk algınlığında kekik otu pekmezi yemeklerden önce kullanılır.Balgam söktürücüdür.Öksürük,Astım krizini yatıştırmaya, bronşit ve uykusuzluğa iyi gelir:Kekik otu ve sinirli ot karışımından hazırlanan çay,limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak kullanılmalı.Bu çay günde 4-5 kez hazırlanır saatte bir yudum alınarak gün boyuna yayılmalı.(Özellikle çocuklarda) 5′ er gram kekik,sirke ve biraz tuz ile içilir.
    Öksürüğe,bal ile macun yapılıp yenir.(Soğuktan kaynaklanan) Kesme şekerin üzerine günde 3 defa kekik yağı damlatılıp yenir.
    Ağız antiseptiğidir.Diş ağrısını giderir.Kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Çocuklarda kansızlığı önler. İshallere ve zehirlenmelere faydalıdır.
    Kötürümlükte,sinir hastalıklarında,romatizma ve burkulmalarda kullanılır.Kekik otu banyoları yapılır.İçten, günde 2 fincan kekik otu çayı içilir.Dıştan bitki yastığı yatmadan önce ısıtılarak uygulanır. Yastık, mide ve dölyatağı hastalıklarına da iyi gelir.
    Tifo hastalığında 20 dakikalık kekik otu banyosu yaptırılır.
    Yara yanık ve apseleri iyileştirir. Ezik, burkulma, şişlik, morartı ve gut hastalığı, felç tedavisinde, romatizmada kullanılır. Tırnak düşerken oluşan yaraya antiseptik olarak kekik yağı sürülür. Kekik yağıyla yapılan masaj kan dolaşımını arttırır, romatizmaya da iyi gelir. Kekik yağı mide, baş, ve diş ağrılarına iyi gelmekle birlikte tümör yapıcı madde olduğu ve karaciğer üzerinde zararlı etkileri olduğundan dikkatli kullanılmalıdır.
    Egzama ve uyuzda kaynatılarak banyoda sürülür.
    Sara krizlerine karşıda önerilir.Günde 2 fincan çay,yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilir.
    ĞÖN:YASİN CANATAR

    YanıtlaSil

Belen Köyü Güncel...

Bu sayfa köyümüzdeki gurbetçilerin köy hasretini gidermek ve köylülerimiz ile bu sayfada iletişime geçebilmemiz amacı ile kurulmuştur.sitenin alt kısmında bulunan yorum formundan köylülerimize mesaj bırakabilirsiniz.site yönetimi