8 Ocak 2013 Salı

Belen de Pekmez Yapımı


Belen Köyümüzde kış hazırlıkları devam ediyor, işte üzümün pekmeze doğru yolculuğu...

BELEN KÖYÜMÜZDE PEKMEZ YAPIMI...

   Yaylamızda kış hazırlıkları devam ediyor, işte üzümün pekmeze doğru yolculuğu...
    Bağdan toplanan üzümler kovalara doldurulur ve alabildiği kadar çuvallara doldurulur. Eskiden tahtadan olan, şimdilerde betona yenik düşen şirahnanın içine konan çuvalın üzerine, çizmeler giyilerek çıkılır ve tepeleme işlemi başlar...
   Ezilen üzümün suyu olan şıra, şirahnadan akarak kazana doldurulur. Daha sonra ateşin üzerindeki büyükçe leğenin içine dökülerek, kaynatılır. Kaynama süresi ve pekmezin kıvamı da işin ustalık kısmını oluşturuyor...
   Ben de bu tecrübeyi uzun yıllar sonra da olsa yaşadım ve her anını fotoğraflayarak sizlerle paylaşıyorum. Bu arada balın en yakın rakibi olan pekmezin, bu yılki fiyatı da 8-10 TL arasında seyredecek...

Toplanan üzümler kovalara doldurulur...
Kovadaki üzümler çuvala doldurulur...
Çuvalın ağzı iple sıkıca bağlanır...
Çizmeler ayağa geçirilir...

Şimdi ayağa kuvvet, tepeleme işlemi başlıyor...
Üzümün ezilmesiyle şıra kazanda birikir...
Bakırdan yapılmış, kalaylı bir saplı tası...
Odun ateşinde uzun süren bir kaynama süreci...
Pekmezin kıvamı ustanın hünerine kalmış...
Ve işin en keyifli kısmı: Asma yapraklarını kaşık yapıp içilen köpük...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Belen Köyü Güncel...

Bu sayfa köyümüzdeki gurbetçilerin köy hasretini gidermek ve köylülerimiz ile bu sayfada iletişime geçebilmemiz amacı ile kurulmuştur.sitenin alt kısmında bulunan yorum formundan köylülerimize mesaj bırakabilirsiniz.site yönetimi